top of page
  • Tor Staven

Vektor, piksel og oppløsning

Kjære Desselsker


Dagens innlegg handler om vektorer og piksler. Du har kanskje hørt de nevnt, men aldri helt forstått hva de representerer? Da skal vi kort prøve å forklare hva de er, og hvilke ulike funksjoner de har.


Piksel


En piksel er et bildepunkt. Det er den minste enheten som brukes innen digital bildelagring. På engelsk heter enheten pixel, noe som er en forkortet omskrivning av ”picture element”. Et digitalt bilde dannes ved en punktvis avlesning av piksler. Hvert piksel beskriver intensitet

og farge i det angitte punktet. Kvaliteten på bildet avgjøres da av hvor mange piksler det består av. Dette betyr da igjen at om man forstørrer bildet eller zoomer inn, så vil det miste kvalitet, og bli ”pikslete”. Går du

langt nok inn, så vil du til slutt kunne se hver eneste piksel.


For å forstå dette med piksler kan man tenke på oppløsningen til tven du har i stua hjemme, noe som har utviklet seg radikalt de siste 20 årene. Like etter millenniums-skiftet kom HD-TV (også beskrevet som 1080 p) på markedet, denne hadde en oppløsning på 1920 x 1080 piksler, noe som betyr at tvbildet du så på hjemme var satt sammen av 2 073 600 piksler (bittemå bildepunkter). Etterhvert som årene har gått har teknologien utviklet seg, og det blir med tiden bedre og bedre bildekvalitet på tvene. Om du har hørt om 4K, så har denne nesten 8,3 millioner bildepunkter, og da forstår du kanskje hvorfor du ser ting klarere på dagens tvbilder, enn det man gjorde for 20 år siden.


Vektorer


Vektorer på sin side er noe annet. Det betår av punkter, linjer, kurver og polygoner i et mattematisk rutenett. I motsetning til piksler, så har vektorer ingen begrensning. Når du zoomer inn i et vektorelement vil dette beholde formen sin, og alle linjer vil beholde ”skarpheten”. Dette er på grunn av at vektorgrafikk bruker mattematiske ligninger som kalkulerer hvor kantene i grafikken ligger i forhold til hverandre.


For å forklare forskjellen kan du f.eks. prøve å se for deg et fasadeskilt med 2 meter høye bokstaver. Om du skulle laget dette med piksler måtte du ha tegnet skiltet i sin orginale størrelse, Lager du på en annen side dette i vektor kan du tegne bokstaver som er 15 cm høye på skjermen, og deretter skalere til den ønskede størrelsen. Noe som forenkler jobben en liten smule.Piksel vs Vektor


De to fagbegrepene som brukes i forhold til dette

er rasterisering og vektorisering.

Raster er pikselbasert, Når du rasteriserer noe, vil det si at du gjør om alle former i bildet til piksler. Dette er veldig gjennkjennbart i f.eks. fotografier, som mister skarphet når du zoomer inn i bildet.


Vektorisering er det motsatte. Det vil si at du gjør om bildepunkter til vektorer. Dette er mye brukt innen grafisk design, og er veldig hensiktsmessig på logoer, skrift og andre designelementer fordi de gjerne skal brukes i mange forskjellige størrelser og sammensetninger.Her vises vektorisering av bilder til et kartprosjekt til Sverresborg Museum.


Takk for oppmerksomheten! Følg med på bloggen for ukentlige oppdateringer.

93 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page